dinsdag 18 februari 2014

Trip naar de Farne Isles part 1


Al een tijdje denk ik er over om een blog te maken. Ik ga zo vaak op stap met de camera, maak veel foto's en maak wel eens wat mee. Natuurlijk kan ik mijn foto's plaatsen op Facebook of twitter of zelfs op onze website, maar ik kan er geen verhaal bij schrijven. Nu toch maar eens opgezocht hoe je een blog moet maken en proberen maar. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Mijn 1e blog zal gaan over de Farne Isles, een groep eilanden voor de kust van Engeland, iets ten noorden van Newcastle. Hoe kwamen wij erbij om hier naar toe te gaan? Het is tenslotte niet dicht bij huis. In augustus 2012 brachten wij een bezoek aan de Dutch Bird Fair in de Oostvaardersplassen. Wat is de Dutch Bird Fair? Het grootste natuurevenement van Nederland, met meer dan 100 stands waar bedrijven, instanties, verenigingen, natuurbeschermers en goede doelen zichzelf presenteren. Er zijn 3 tenten waar de hele dag door presentaties, lezingen en workshops worden verzorgd, en er zijn tientallen wandelexcursies de Oostvaardersplassen in. Kortom..., natuurbeleving in de meest brede zin van het woord! In één van die stands stond de organisatie Delta Safari. Delta Safari doet wat de naam zegt; ze organiseren safari's in de Delta. Bij safari's ga je op zoek naar wilde dieren in de natuur; te denken aan bruinvissen, dolfijnen, zeehonden en zeevogels! De gebieden waarin de tochten zijn, zijn het Nederlandse Deltagebied, de Voordelta en de Noordzee! Wij raakten aan de praat met Eva en Marco, de eigenaars van Delta Safari. En met hun enthousiaste verhalen maakten ze ons al gauw nieuwsgierig naar de excursies. Thuis aangekomen gauw gekeken op hun website www.deltasafari.nl en daar vonden we een aantal interessante excursies, o.a. een trip naar de Farnes, op zoek naar Papegaaiduikers. Die wilden we zo graag eens zien, dus al gauw hadden we deze trip geboekt. En afgelopen 31 mei was het zover. Om 15 uur werden we verwacht in IJmuiden bij de terminal van DSDF Seaways. Het weer zat goed mee, de zon scheen, maar er stond een flinke wind. In de hal gauw ingecheckt en kregen we toegang tot een 2-persoonshut nr. 760 op dek 7. Een ruime hut met zelfs een zitje, een douche en toilet.

Het was echt een enorm schip met wel 10 dekken, restaurants, cafes, bioscoop, casino, sauna, sportzaal, winkels, enz.

Er waren zijdekken, maar er was ook een observatiedek En je raadt het al, daar brachten wij het grootste deel van de tijd door. Het was nog steeds heerlijk weer en totdat de boot uitvoer vermaakten wij ons prima op het dek in de zon.

Er vlogen genoeg meeuwen en visdiefjes rond om ons te vermaken. Deze meeuw was lekker aan het badderen
Om 17.30 uur voeren we onder begeleiding van een mars muziekje de haven van IJmuiden uit en kozen we ruim sop. Wat een zicht zeg. Het werd wel kouder en mistiger, maar we bleven toch buiten. We wilden niets missen.

Toen het echt te koud was hebben we de boot verkend, wat gewinkeld, koffie gedronken in het cafe en een lezing gevolgd bij het infocentrum van de Britse organisatie ORCA over haar werk en over de waarnemingen die ze doen tijdens de overtochten tussen IJmuiden en Newcastle. Zij varen het hele seizoen mee op diverse veerboten, om waarnemingen van zeezoogdieren te verzamelen. In de Sportsbar kregen we een uitleg van Marco over wat ons te wachten stond dit weekend. 
Na een nachtje lekker slapen stonden we om 6 uur alweer aan het dek om hopelijk witsnuitdolfijnen te spotten en vogels zoals o.a. deze Jan van Gent.
Om 10 uur voeren we de haven van Newcastle binnen, het weer was grijs, mistig en het motregende. Het was gelukkig wel windstil, in tegenstelling tot aan de Nederlandse kant.
Gauw uitchecken en naar de bus die ons naar Seahouses zou brengen. Onderweg knapte het weer op, het regende niet meer. Na een rit door het mooie landschap van Northumberland van ong. 45 minuten kwamen we in Seahouses aan waar we een uurtje konden rondwandelen voordat we naar de eilanden zouden varen. Een uur was ook meer dan genoeg, want er was niet veel te zien in dit kleine dorpje. Gauw even wat kaarten gekocht, wat eten en drinken en natuurlijk een pluche puffin sleutelhanger voor aan mijn fototas.

het mooie golvende landschap

Seahouses, waarvandaan de boten naar de eilanden vertrokken

In de haven was ook genoeg te zien. Op het rotsachtige strandje liepen behalve de vele zilvermeeuwen, ook wat steenlopertjes, scholeksters en eidereenden rond. 
Scholekster
Paartje eider

de spreeuw zat te wachten op wat te snackenIn de verte zagen we de Farne Isles liggen en....blauwe lucht !
In de bus had Eva petjes uitgedeeld omdat de Noordse Sterns inmiddels op eieren zitten en dat betekend aanvallen als je te dichtbij komt. Ze kunnen je dan behoorlijk verwonden op je hoofd. En tevens is dat petje ook je toegangsticket tot het eiland. Al gauw kwam de boot eraan, een kleine catamaran, de Serenity II, die ons naar de eilanden zou brengen.


Instappen en wegwezen. De Farne Isles liggen ong. 5 km uit de kust en bestaan uit ruim 20 kleine eilandjes waarvan je er 2 mag bezoeken, Innerfarne en Staple Island. De Farnes bieden een uniek broedbiotoop voor bijzondere vogelsoorten zoals alken, zeekoeten, drieteenmeeuwen, noordse- en grote sternen en kuifaalscholvers.

Maar natuurlijk spreken de clowneske papegaaiduikers het meest tot de verbeelding.

Ook staan de eilanden bekend om de vele vuurtorens, een mooi gezicht. Tijdens het varen naar de eilanden sloegen de golven over de boot heen, dus het was oppassen geblazen voor je camera. De zon brak nu ook vol door, wat wilden we nog meer. Onderweg zagen we al heel wat papegaaiduikers en zeekoeten zwemmen. Hieronder een aantal foto's van onderweg en de diverse eilanden.
een kuifaalscholver houdt de wacht over de zeekoeten
zeekoeten en links een alk
nee dit zijn geen krijtrotsen, ze zijn wit van de vogelpoep

een rots vol met zeekoeten en drieteenmeeuwen
drieteenmeeuwen op het nest
Vuurtoren op Longstone
 
Aalscholver met vis
De zeehonden wuifden ons toe
aangekomen bij Innerfarne vlogen de noordse sterns ons letterlijk om de oren
Dit is voorlopig het 1e deel. Het 2e deel verschijnt zeer binnenkort. Hieronder alvast een voorproefje......
een groepje papegaaiduikers naast de boot

22 opmerkingen:

 1. Leuk eerste blog. Echt toppie joppie.
  Krijg helemaal zin om ook een keer te gaan.
  Is het je toch gelukt een blog te maken. Wist dat het moest gaan lukken en met zoveel volgers op twitter zal je snel een schare volgers krijgen. :-)
  Gr. Henk (geluk dwing je af).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Henk ! Heb nu de smaak te pakken hoor. Ik heb nog wel wat tips van je nodig, maar daar hebben we het zondag wel over. Groetjes van Inge :-)

   Verwijderen
 2. Hele leuke blog Elma! Zeker voor je eerste en het leest lekker makkelijk weg. Ik ben benieuwd naar deel 2!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Henry! Leuk te horen. Ik ga weer hard bezig aan het 2e deel ! Groetjes, Elma

   Verwijderen
 3. Prachtig blog en verhaal Elma, en ben benieuwd naar de foto's van de papegaaiduikers. Die wil ik ook nog een keer gaan bezoeken.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Cees. Het was een erg leuke trip en we hadden het weer mee. Een bezoek aan de Farnes is zeker aan te raden. Wij gaan volgend jaar weer ! Groetjes, Elma

   Verwijderen
 4. Ha leuk Elma, proficiat met je eerste blog!
  Een mooi eerste deel van jullie trip waarin je
  al fraaie dieren laat zien.
  Ik ben natuur zeer benieuwd naar het vervolg met
  de Puffins...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik voel me zeer vereerd een compliment van de koningin der blogs te krijgen :-) Dankjewel Coby. Hopenlijk volgende week deel 2. Groetjes, Elma

   Verwijderen
 5. He wat leuk je eerste blog! Lekker geschreven, leest als een trein en mooie foto's. Ga zo door :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed te horen dat het lekker leest. Is toch altijd afwachten. Dit motiveert me om door te gaan. Dankjewel voor je compliment! Groetjes, Elma

   Verwijderen
 6. Leuke blog Elma! Ben benieuwd naar het volgende stuk! Groetjes uit Zweden! Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Yvonne! Iets voor jullie om een blog over jullie tijd in Zweden te schrijven? Groetjes, Elma

   Verwijderen
 7. Interessante en vooral informatieve blog Elma, leuk verwoord, prachtige fotot's. Nieuwsgierig naar het volgende deel.
  Vr. gr. Jan W.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Jan. Het was heel wat werk en uitzoeken hoe het werkt, maar erg leuk. Ik heb er een nieuwe hobby bij :-) Hopenlijk volgende week deel 2. Groet, Elma

   Verwijderen
 8. Mooi hoor, maar het maakt me wel heel nieuwsgierig naar deel twee. Gefeliciteerd met je eerste blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Coen. Ik ben zelf ook nieuwsgierig naar deel 2. Altijd weer een verrassing hoe het gaat worden. Groetjes, Elma

   Verwijderen
 9. Hoi Elma,

  Wat een blog zeg. Ieta te veel voor op de telefoon maar ziet er goed uit hoor. Ga hem morgen ff op de comp. bekijken.

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha die Ben, ja ik vind dat je blogs altijd beter op de pc kan bekijken want dan komt het beter tot zijn recht. Dus ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Groetjes, Elma

   Verwijderen
 10. Hey Elma!!!

  Leuk je allereerste Blog. Fijn om te lezen en je foto's te bekijken van jullie trip naar Farne Islands. Zo te zien hebben jullie je prima vermaakt. En gaaf dat jullie de vogels en zoogdieren hebben gezien waar jullie voor kwamen.

  Nu snel deel 2 maken.

  Groeten en fijn weekend.

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dankjewel Remco! Wat leuk zo'n compliment van jou te krijgen. Ik ben nu bezig met deel 2, maar moet nog even wat wijzer worden met het bloggen. Want ben nog niet helemaal tevreden over de indeling. Het blogarchief en "Over mij" staat nl dwars door mijn foto heen, en dat vind ik niet mooi. Maar hoe wijzig ik dit? Heb nog veel te leren. Groetjes, Elma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat kan je veranderen bij indeling en dan kan je blog archief widget slepen naar onderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi Elma,
  Heb genoten van je foto's en mooie verhalen erbij !!

  Groeten,
  Frank Bos.

  BeantwoordenVerwijderen